تعداد بازدید : 86

مصرف کتونها، جنجالی تازه برای دوچرخه سواران و اسپانسرها

ژان-رنه برنو، مدیر تیم توتال انرژی، از اتحادیه جهانی دوچرخه‌سواری (UCI) خواسته است که استفاده از کتون‌ها را ممنوع کند و به این ترتیب به بحث درباره خطرات و مزایای آن پایان دهد. برنو معتقد است که اتخاذ موضعی شفاف در مورد استفاده از کتون‌ها می‌تواند به اعتبار دوچرخه‌سواری حرفه‌ای کمک کند.
ابتدا خلاصه ای در مورد کتونها بدانیم:
کتون‌ها گروهی از ترکیبات آلی هستند که دارای یک گروه کربونیل (C=O) متصل به دو اتم کربن می‌باشند. در بدن انسان، کتون‌ها به عنوان یک منبع انرژی جایگزین گلوکز مورد استفاده قرار می‌گیرند، به‌ویژه در شرایطی که ذخایر کربوهیدرات کاهش می‌یابد.در بدن، سه نوع اصلی از کتون‌ها تولید می‌شود:
بتا-هیدروکسی‌بوتیرات (BHB)
استواستات (AcAc)
استون که بیشتر دفع شده و نقش کمتری در تأمین انرژی دارد.
این ترکیبات در هنگام متابولیسم چربی در کبد تولید می‌شوند، به‌ویژه در شرایطی مانند روزه‌داری طولانی‌مدت، رژیم‌های غذایی کم‌کربوهیدرات (مانند رژیم کتوژنیک) و دیابت کنترل‌نشده.
منابع طبیعی برای تامین کتون‌ها میتوان از رژیم کتوژنیک: شامل غذاهایی با چربی بالا و کربوهیدرات پایین مانند روغن نارگیل، کره، آووکادو و آجیل و  مکمل‌های کتون: شامل نمک‌های کتون و استرهای کتون که به‌عنوان مکمل‌های انرژی در ورزش و پزشکی استفاده می‌شوند نام برد.
کتون‌ها برای اولین بار بیش از یک دهه پیش مطرح شدند و گفته می‌شود که بریتانیا با استفاده آزمایشی از این مکمل غذایی، مدال‌های زیادی را در المپیک ۲۰۱۲ لندن، از جمله در رشته دوچرخه‌سواری، به دست آورده است.
در سال ۲۰۱۹، تیم ویسما اعتراف کرد که از کتون‌ها استفاده می‌کند و چندین تیم دیگر نیز به همین رویه روی آوردند. با این حال، اعضای جنبش دوچرخه‌سواری پاک (MPCC) که شامل هشت تیم سطح ورلدتور و ۱۵ تیم پروتیم است، تصمیم گرفتند که اعضای آن‌ها از کتون‌ها استفاده نکنند و این مسئله باعث ایجاد دودستگی در گروه‌های دوچرخه‌سواری شد. در ورزش کتونها جهت:
افزایش استقامت در ورزش‌های استقامتی مانند دوچرخه‌سواری و ماراتن
بهبود ریکاوری عضلات پس از تمرین
کاهش وابستگی بدن به گلیکوژن و افزایش استفاده از چربی به‌عنوان منبع انرژی استفاده میشوند.
بسیاری از دوچرخه‌سواران، از جمله رومن بارد، تیبوت پینو و گیوم مارتن، از آن زمان خواستار ممنوعیت کتون‌ها شده‌اند، در حالی که برخی دیگر از آن دفاع کرده و معتقدند که مؤثر هستند، هرچند که شواهد پزشکی روشنی در این باره وجود ندارد.
در سال ۲۰۲۱، اتحادیه جهانی دوچرخه‌سواری (UCI) با صدور "اعلامیه عدم توصیه" از دوچرخه‌سواران و تیم‌ها خواست که از کتون‌ها استفاده نکنند، اما در نهایت آن‌ها را ممنوع نکرد. آژانس جهانی مبارزه با دوپینگ (WADA) نیز تصمیم به ممنوعیت کتون‌ها نگرفت، با وجود آنکه سوالاتی در مورد اثرات طولانی‌مدت و عوارض جانبی آن‌ها مطرح شده است.
برنو در ادامه گفت:
"کتون‌ها یک منطقه خاکستری در دوچرخه‌سواری هستند. این برای اعتبار و جذابیت ورزش ما خوب نیست."
وی افزود:
"همه می‌دانند که برخی از تیم‌ها از کتون‌ها استفاده می‌کنند، اما هیچ‌کس واقعاً نمی‌داند که آن‌ها چه هستند. این موضوع طنزآمیز است. تیم‌هایی که می‌گویند از کتون‌ها استفاده می‌کنند، ادعا می‌کنند که این ماده باعث افزایش عملکرد نمی‌شود. پس چرا از آن استفاده می‌کنند؟"
اتحادیه جهانی دوچرخه‌سواری اعلام کرده بود که در حال بررسی تأثیر کتون‌ها در یک مطالعه علمی است، اما انتشار گزارش نهایی که قرار بود در سال ۲۰۲۳ انجام شود، چندین بار به تعویق افتاده است. پروفسور زاویر بیگارد، مدیر پزشکی اتحادیه جهانی دوچرخه‌سواری،اذعان کرد که ممنوعیت کتون‌ها "پیچیده" خواهد بود.
به نظر میرسد اتحادیه جهانی دوچرخه‌سواری به عنوان یک نهاد حاکمیتی عمل نمی‌کند.او پیشنهاد داد که:
"UCI باید از توصیه‌های MPCC پیروی کند."
وی همچنین یادآور شد که جنبش MPCC موفق شد UCI را به ممنوعیت داروی ترامادول وادار کند و اکنون زمان مناسبی برای حل مسئله کتون‌ها است.
برنو معتقد است که ممنوعیت استفاده از کتون‌ها می‌تواند از خطرات احتمالی طولانی‌مدت برای سلامت جلوگیری کرده و تصویر دوچرخه‌سواری حرفه‌ای را در چشم اسپانسرها بهبود بخشد:
"من با مدیران عامل شرکت‌های بزرگی ملاقات می‌کنم که نگران مسئله کتون‌ها هستند. مدیران شرکت‌های بسیار مهمی در آسیا که بر قوانین، اخلاق و شفافیت سخت‌گیرانه پایبند هستند."
وی افزود:
"دوچرخه‌سواری پتانسیل این را دارد که به ورزش شماره یک جهان تبدیل شود، اما اسپانسرهای جهانی واقعی ندارد."
وی با اشاره به رسوایی Festina در سال ۱۹۹۸ و افشای استفاده گسترده از EPO در دوچرخه‌سواری حرفه‌ای، معتقد است که اکنون زمان آن فرا رسیده است که اسپانسرها نقش خود را در حمایت از دوچرخه‌سواری پاک ایفا کنند.
"آن‌ها قدرت دارند که به مدیران تیم‌ها و دوچرخه‌سواران بگویند که استفاده از کتون‌ها را متوقف کنند."
لذا از خطرات و عوارض مصرف کتون‌ها میتوان به :
مشکلات گوارشی (حالت تهوع، اسهال)  افزایش بار کلیوی  افت شدید قند خون در برخی موارد  کمبود مواد مغذی در رژیم‌های طولانی‌مدت کتوژنیک اشاره نمود.
کتون‌ها به‌عنوان یک منبع انرژی جایگزین گلوکز در بدن تولید می‌شوند و در شرایطی مانند روزه‌داری، رژیم کم‌کربوهیدرات و مصرف مکمل‌های ورزشی افزایش می‌یابند. اگرچه برخی ورزشکاران از مکمل‌های کتون برای افزایش عملکرد و استقامت استفاده می‌کنند، اما هنوز تحقیقات علمی کاملی در مورد تأثیرات بلندمدت آن‌ها وجود ندارد، و به همین دلیل بحث‌های زیادی درباره استفاده از آن‌ها در ورزش‌های حرفه‌ای مطرح است.
نظر شما در مورد استفاده و یا عدم استفاده کتونها چیست؟؟
#کتون

آخرین نوشته ها


واژه تمرین

نظرات

کوروش ایران پور امتیاز به مطلب 5

عالی و حرفه ای هستید.ممنون


مرضیه گنجی
مرضیه گنجی
داور ملی،محقق